Asset Publisher Asset Publisher

Z Okrasą na poligonach

Na terenie Nadleśnictwa Jedwabno gościła ekipa programu „Okrasa łamie przepisy”. Po najciekawszych miejscach (m.in. pozostałościach po dawnym poligonie Muszaki) popularnego kucharza Karola Okrasę oprowadzali Marek Trędowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Jedwabno oraz Piotr Adamski, dyrektor Centrum Koordynacji Projektów Środowiskowych.

Zdjęcia do kolejnego odcinka programu kulinarnego odbywały się na terenie nieczynnego już poligonu Muszaki oraz przy starej leśniczówce Grobka. Mimo zimowej aury Karol Okrasa wraz ze współpracownikami udał się na wycieczkę po pobliskim terenie. Była to doskonała okazja do pokazania, jak dzięki projektowi oczyszczania terenów powojskowych przywraca się je lasom i ludziom. W całej Polsce zrekultywowano już ponad 20 tys. hektarów zdegradowanych terenów, wydobywając przy tym ponad 1 mln 200 tys. sztuk niebezpiecznych materiałów wybuchowych.

Karol Okrasa jest jednym z najbardziej znanych i lubianych polskich kucharzy. Pracował w najlepszych warszawskich hotelach na stanowisku szefa kuchni. Z Telewizją Polską współpracuje od 2003 r., a od dwóch lat prowadzi na jej antenie kolejny program, w którym odwiedza różne zakątki Polski, szukając inspiracji w skarbach lokalnych kuchni.

Tym razem natchnieniem były dary polskich lasów: borowiki, podgrzybki i inne owoce leśnego runa, a w roli głównej wystąpił kurczak. Co udało mu się przygotować i czy przyrządzone dania smakowały gospodarzowi odcinka, mogą Państwo sprawdzić już 27 grudnia o godz. 14:30 na antenie TVP1.

„Leśny" odcinek „Okrasa łamie przepisy" powstał na zlecenie Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych.